Dijous, 8 de desembre de 2016 08:47 h


Una màquina que feia estudis geològics a l'Estany de Banyoles bolca i vessa gasoil Augmenta el nombre de morts per violència de gènere a les comarques gironines en un any
publicitat

El 70% de nadons nascuts el 2009 a Salt són fills de mare estrangera

El municipi gironí encapçala el rànquing català de ciutats amb més fills de mares nouvingudes
Dues dones passejant pel centre d'Olot (arxiu) © AG

ACN/ARAGIRONA.CAT - Salt doble fletxa Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, La Selva, Pla de l'Estany, Ripollès, Garrotxa doble fletxa Dijous, 14.10.2010. 19:31 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional
carregant Carregant

Set de cada deu dels nadons que el 2009 van néixer a Salt (Gironès) són fills de mare estrangera. Salt és la ciutat catalana amb un índex més alt de mares nouvingudes. El segueix en aquest rànquing una altra ciutat gironina, Roses (Alt Empordà), on més de la meitat dels nascuts són fills de dones estrangeres. Per nacionalitats, les marroquines són les dones d'origen estranger que més fills tenen. El Gironès presenta la taxa bruta de natalitat més elevada de Catalunya, amb un valor pròxim al 15 per mil i el Pla de l'Estany (13,9 per mil) ocupa el segon lloc. La natalitat ha caigut a Girona un 4,7 per cent, un valor similar a la caiguda mitjana de Catalunya. La natalitat s'ha reduït per primer cop en tretze anys al país.


etiqueta 2009, Girona, immigració, natalitat, Salt,
Les dades que ha fet públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) fan referència a les dades de natalitat recollides durant el 2009. L'any passat van néixer a Girona 8.775 nadons, quasi un 5 per cent menys que l'any anterior quan en van néixer 9.173. Les dades destaquen que les comarques de l'Alt i el Baix Empordà són les comarques gironines que més percentatge de nadons de mare estrangera registren. A l'Alt Empordà, dels 976 nadons nascuts al 2009 658 eren de mares estrangeres i, al Baix Empordà, dels 858 nens nascuts un total de 634 són fills de mares estrangeres.

Ara bé, si s'analitzen les dades per municipis de més de 20.000 habitants, Salt encapçala el rànquing català en aquest apartat, amb un 69,6 per cent de fills de mares estrangeres. La segueixen altres ciutats gironines com Roses (en segons lloc amb un 54 per cent), Palafrugell (en sisè lloc amb un 51 per cent) o Lloret de Mar (en setè lloc amb un 49,3 per cent).

A Catalunya l'any passat van néixer 84.849 nens, dels quals 60.420 tenen mare de nacionalitat espanyola i 24.325 són fills de dones immigrants. Això representa que el 28,7 per cent dels nadons que van néixer a Catalunya durant el 2009 són fills de mares estrangeres, una xifra molt per sota d'altres poblacions gironines com Salt, Roses o Palafrugell, totes per sobre del 50 per cent.

Les dades facilitades per l'Idescat també determinen les taxes brutes de natalitat, que reflecteixen la freqüència dels naixements respecte al total de població. Les dades recullen que la comarca del Gironès presenta la taxa més elevada de tot Catalunya, amb un valor pròxim al 15 per mil. També destaquen per tenir una representació elevada, el Pla de l'Estany (13,9 per mil), també per sobre de la mitjana catalana situada en el 11,6 per mil.

Per nacionalitats, les dones marroquines són les mares estrangeres que més fills han tingut a Girona, seguides de dones d'origen sudamericà i de l'Europa de l'Est.

Els noms preferits dels pares gironins al 2009 van ser, per als nens, Marc, Arnau i Pau i, per a les nenes, Júlia, Laia i Carla. A Catalunya però els noms més posats entre els nens són Marc (com a Girona) Àlex i Pol  i Paula (també coincideix amb la primera preferència dels gironins), seguit de Laia i Júlia, per a les nenes. Al baix Empordà el nom de noi més posat és el de Mohammed.


lectures 22384 lecturescomments powered by Disqus
publicitat

publicitat


publicitat
publicitat
publicitat

Llegir més


publicitat
Les notícies més llegidesenquestes
Per què no has votat aquest 26-J?


56%44%
Vots 78 vots   Comentaris 0
publicitat


etiquetes
rss

facebook

twitter

© AraGirona, 2016
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa d'AraGirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraGirona


Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone