Dimecres, 18 de gener de 2017 14:56 h


Els Premis Literaris de Girona reben 124 obres en una 'bona anyada' literària La Generalitat diu que el territori decidirà on s'instal·larà el complex de residus del Gironès
publicitat

Alliberades unes 5.000 anguiles als rius gironins per recuperar una espècie en perill

Uns 1.300 exemplars estan marcats amb un dispositiu i una prova pilot permetrà esbrinar l'índex de supervivència i colonització de les anguiles
Unes 5.000 anguiles han set alliberades al riu © ACN

ACN - Sant Martí de Llémena doble fletxa Gironès doble fletxa Divendres, 29.7.2011. 05:00 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional
carregant Carregant

Alliberades unes 5.000 anguiles des de principis d'any als rius Fluvià, Muga i Llémena en el marc d'un pla per recuperar la població. El professor de la UdG i membre de l'institut d'ecologia aquàtica, Lluís Zamora, ha detallat que la sobreexplotació pesquera, la contaminació i la presència d'un paràsit d'origen asiàtic ha fet minvar tant l'espècie que si no fos per la repoblació "desapareixeria". A Sant Martí de Llémena, aquest dijous han alliberat 1.300 anguiles marcades amb un dispositiu que formen part d'una prova pilot. En els pròxims mesos posaran paranys al riu per capturar anguiles i saber quantes són salvatges i quantes repoblades. També servirà per comprovar l'índex de supervivència.

etiqueta alliberament, anguiles, espècie, Fluvià, recuperació,
L'anguila és una espècie autòctona que contribueix a la bona salut de l'ecosistema fluvial del país però, a més, és una font de riquesa perquè és un menjar molt preuat en alguna països europeus i que reporta beneficis econòmics. "Ara estem per sota del nivell de seguretat", ha explicat Lluís Zamora que detalla que la població d'anguila ha minvat tant que si no fos per les repoblacions que fan i la pressió dels països consumidors desapareixeria. Per això, en el marc d'un pla de gestió per recuperar les poblacions d'anguila, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha endegat una campanya destinada a la repoblació.

Des de principis d'any, han alliberat unes 5.000 angules (cries d'anguila) a les conques dels rius Fluvià, Muga i Llémena. Aquest dijous n'han alliberat 1.300 marcades amb un dispositiu que servirà per a fer-ne un seguiment. Es tracta d'una petita punta d'acer inoxidable que s'enganxa a les anguiles. Després, posaran paranys en sis punts del riu per capturar les anguiles i miraran, amb un detector de metalls, si són anguiles salvatges o de les repoblades. D'aquesta manera, ha explicat Zamora, podran esbrinar quina és la població d'anguila salvatge i també controlar com colonitzat l'hàbitat l'anguila alliberada.

"La principal novetat és que podrem fer el seguiment d'aquests exemplars", ha detallat Zamora que ressalta que les principals causes del declivi de l'espècie són la sobreexplotació pesquera, la contaminació, la presència de rescloses i preses als rius que barren el pas a les anguiles des de i fins al mar i també la presència d'un paràsit d'origen asiàtic que si bé no les mata sí que les debilita moltíssim. Per això, ha explicat que a banda de repoblar els rius de les comarques gironines també cal millorar l'hàbitat en general per recuperar l'ecosistema original d'una zona mediterrània com la catalana.

Les anguiles alliberades provenen del 15% que els pescadors professionals que estan autoritzats per pescar anguiles han de donar per a la recuperació de l'espècie. Després, les alimentat i han crescut a l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita i finalment les han alliberat. La previsió és que a l'octubre en puguin alliberar unes 2.000 més.

lectures 8401 lecturescomments powered by Disqus
publicitat

publicitat


publicitat
publicitat
publicitat

Llegir més


publicitat
Les notícies més llegidesenquestes
Per què no has votat aquest 26-J?


58%43%
Vots 80 vots   Comentaris 0
publicitat


etiquetespublicitat

rss

facebook

twitter

© AraGirona, 2017
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa d'AraGirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraGirona


Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone