Dimecres, 18 de gener de 2017 15:00 h


Josep Anglada, absolt per les amenaces a l'exregidora de PxC a Salt Un home de Sils que va matar la seva dona cobra la pensió de viduïtat
publicitat

Internes de la presó de Girona creen joies amb material reciclat que es venen per Internet

L'entitat GREC promociona els articles i les preses reben els diners de les vendes
Les internes en un moment del taller de bijuteria, a una de les sales de la presó de Girona © ACN

ACN - Girona doble fletxa Gironès doble fletxa Dijous, 8.12.2011. 16:39 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional
carregant Carregant

Les internes de la presó de Girona s'han organitzat per crear joies amb material reciclat. La iniciativa ha sorgit en el marc d'uns tallers que organitza el Grup de Recerca i Estudi dels Conflictes (GREC), i ha aportat a les preses una nova motivació dins el centre penitenciari. Fa mig any, unes monges els van portar el primer material -botons, fils i alguns lluentons- amb el qual van crear els primers collarets, polseres i gomes de cabell. Grec s'encarrega de vendre-les per Internet i les preses reben els diners de la venda. "A mi m'ha ajudat, és una manera de trencar la rutina de la presó", explica una de les internes. També han fabricat llibretes reciclades i bosses de mà.

etiqueta Girona, internes, Internet, joies, presó, venda,
El 2010, GREC va iniciar el taller "Dones amb empenta, dones per a la convivència" a la presó de Girona. En el marc d'aquest taller -que fomenta la convivència, millora les habilitats socials i reforça l'autoestima- aquesta passada primavera va sorgir la idea de començar a crear joies. Una de les internes, que és dissenyadora, havia fabricat algunes joies i també peces de roba amb material reciclat i això va ajudar a què posés a disposició del grup les seves idees per poder fer un taller de bijuteria. "Jo aporto més idees però cosir un botó ho sap fer tothom, així que treballem en equip", explica.

De les vuit preses que fa un any que van començar el taller, actualment només en queden tres en aquesta presó i intenten que les noves que arriben al centre penitenciari també se sumin a la iniciativa. Les dones que estan internes a la presó de Girona hi són de manera preventiva, a l'espera de ser jutjades, i això provoca molta rotació. No obstant això, hi ha les internes que hi són des del principi del taller continuen amb la creació de les joies.

Les joies es fan amb botons, gomes, fils o lluentons que les preses van combinant per fabricar collarets, polseres o gomes de cabell adornades. "Totes les peces són úniques, no en repetim cap", destaca una de les internes que reconeix que mentre està entretinguda amb les companyes fent joies el dia passa més ràpid. "T'oblides una mica de fora", reconeix una altra de les internes que és de nacionalitat sud-americana i no té família al país. Per això, reconeix que els diners que fan a través de la venda de les joies "s'agraeixen molt".

L'objectiu del taller és millorar la convivència del grup i fomentar que facin coses plegades. De fet, les mateixes internes reconeixen que mentre creen les joies es demanen consell, s'ajuden i milloren les relacions personals. El que va néixer com una activitat dirigida s'ha convertit en una afició més de les internes que ja no esperen a l'hora del taller per fabricar joies sinó que ho fan a estones lliures que els ve de gust. "Ho fem ja sigui per vendre-ho o per fer-ho per a les nostres famílies, és un entreteniment per a nosaltres", explica una de les internes que va començar amb la iniciativa de crear bijuteria.

Vendes per Internet

Les formadores de GREC s'encarreguen de vendre les creacions a través del web de l'entitat (www.grecxarxa.org) i també s'enduen les joies als actes públics que organitzen per exhibir-les i aconseguir que tinguin més sortida. Una de les integrants de GREC, Azahara Haughey, ha explicat que ja s'han començat a vendre algunes peces. Els collarets costes dotze euros, les gomes de cabell cinc i els conjunts disset euros.

A banda de joies, les internes també estan fent aquestes setmanes unes llibretes a base de llibres vells que recliclen. A base de la roba que se'ls va quedant vella també han creat bosses de mà texanes que guarneixen amb lluentons i que entre elles s'intercanvien.

lectures 20229 lecturescomments powered by Disqus
publicitat

publicitat


publicitat
publicitat
publicitat

Llegir més


publicitat
Les notícies més llegidesenquestes
Per què no has votat aquest 26-J?


58%43%
Vots 80 vots   Comentaris 0
publicitat


etiquetespublicitat

rss

facebook

twitter

© AraGirona, 2017
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa d'AraGirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraGirona


Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone